Kush është Diego Fusaro?

diego_fusaro05Diego Fusaro (Torino, 1983) mëson historinë e filozofisë në IASSP në Milano (Istituti i Lartë i Studimeve Strategjike dhe Politike ), në të cilën është edhe Drejtor Shkencor. Diplomuar në Torino në Histori të Filozofisë, ka marrë në 2011 Doktoratën në Filozofi të Historisë në universitetin vita-salute San Raffaele në Milano, me një tezë mbi Reinhart Koselleck. Ka bërë hulumtime në universitetin e Bielefeld në Gjermani.  Në 2017 ka marrë kualifikimin kombëtar shkencor në historinë e filozofisë si profesor kolegë. Nxënës i Costanzo Preve edhe i Gianni Vattimo, në Torino është studiues i filozofisë dhe historisë edhe të strukturave të lashta historike, me kujdes të veçantë për mendimin e Fichte, Hegel, Marx e për “historinë e koncepteve “Gjermane. Interesat e tija si hulumtues vërtiten, edhe, rreth formulimit dhe ushtrimit të njërës “historia kritike e ideve”, si një disiplinë që drejton kujdesin e tij në mënyrë diakronike në krepa dhe në  ndërprerje që krijojnë një transmetim të formave kulturale e simbolike të secilës kulturë dhe, sinkronizohen mbi lidhjen që vjen e instalohet në çdo moment historik mes mendimeve e kodeve kulturore. Nga një anë, e kondizioneve materiale të prodhimit e të pushtetit, nga tjera, duke treguar ngjeshurin e rrjetit të nderlikimit e duke marrë si objekt të sajën të privilegjuar të analizës “zona e këmbimit “mes ideve e realitetit, mes kostelazioneve konceptuale edhe yllësive socio-politike.                                         Në këtë perspektivë, kërkimi i tijë fokusohet, në njërën anë, mbi galaktiken e autorëve të cilët janë përpjekur për të zhvilluar një metodë për historinë e ideve, të metaforeve dhe koncepteve (Foucault, Blumenberg, Koselleck) dhe,  nga ana tjetër, për  origjinën, për formacionet dhe për ndërrimet semantike e koncepteve të “historisë “nga antikiteti deri më sot. Vëmendja e tij është drejtuar rreth idealizmit Gjerman, pergatitusi i tijë  (Spinoza) e vashduesi i tij (Marx)me kujdes të veçantë për mendimtarin  e madh  (Gramsci, Gentile). Në korrik 2013 e përditshmja “La Repubblica “e ka kualifikuar si një nga tre me të rinjtë filozofë europianë më premtues. Drejton kolazhin filozofik “I Cento Tallerri” të botuesit Il Prato, edhe është përgjegjës i projektit internet “Filozofia dhe Heronjtë e saj”(www.filosofico.net). Bashkëdrejton, gjithashtu kolazhin “Biblioteca di Filosofia e della Storia” të botuesit Mimesis edhe revistën filozofike “Koinė”. Nga 2008 deri në 2012 ka qenë sekretar i serisë historia e Filozofisë të Bompiani drejtuar nga Giovani Reale (“Il pensiero occidentale” e “Testi a fronte” )Është gazetari më i lartë  tek “La stampa”e tek “Il Fatto Quotidiano “. E përcakton vetën nxënës i pavarur i Hegel dhe të Marx. Në 2014, ka bërë një raport mbi Simmel në një konventë ndërkombëtare për qytetin në universitetin e Singaporit. Në 2016 ka mbajtur një seminar mbi Gramshi-n tek Harvard University. Disa nga veprat e tij janë përkthyer në shumë vende të botës. Në 2017 ka themeluar shoqatën e revistën “L’interesse Nazionale “(www interessenazionale. net) Disa nga librat e tijë më të shquar janë:”Bentornato Marx”(Bompiani,  2009)”Essere senza tempo. Accelerazione della storia e della vita”. (Bompiani, 2010), “Minima mercatalia. Filosofia e capitalismo”, (Bompiani, 2012), “Il futuro è nostro. Filosofia dell’azione “(Bompiani 2014), “Idealismo e prassi. Fichte, Marx e Gentile “(Il melangolo, 2013), “Antonio Gramsci. La passione di essere nel mondo”(Feltrinelli, 2015), “Pensare altrimenti. Filosofia del dissenso”(Einaudi, 2017).

(Visualizzazioni 184 > oggi 1)

Diego Fusaro